vrijdag 8 juni 2007

MOSSELEN op OUD HEISTSE WIJZE


English translation

INGREDIËNTEN VOOR TWEE PERSONEN

3 kg mosselen, drie grote ajuinen, een tak groene selder, een afgestreken soeplepel aardappelbloem, peper, een halve kop water en een halve kop azijn.

VOORBEREIDING

Doe de mosselen in een emmer. Giet er koud water over en roer ze flink met een stok. Doe de mosselen een voor een in een andere emmer en ontdoe ze van alle "pokken" en trek met een mesje eventueel de "byssus" (baard) uit. Slijkmosselen, die bij een lichte duw opengaan en veel zand bevatten, of mosselen die reeds openstaan, weggooien. Wil men zeer zorgvuldig te werk gaan dan kan men ook het grijze kalkspinsel van de mosselen schrepen of borstelen. Vervolgens nog een paar keer wassen in water.

BEREIDING

Neem een kookpot die flink wat groter is dan de hoeveelheid mosselen die men gaat bereiden. Dit is nodig omdat mosselen bij het opengaan meer plaats innemen, en omdat men ook voldoende ruimte moet hebben om de mosselen te kunnen opschudden. Leg een eerste laag mosselen op de bodem van de kookpot. Bedek deze laag met in schijven of grote stukken gesneden ajuin en stukken selder. Vervolgens wat peper erop (géén zout !). Daarna legt men hier een tweede laag mosselen bovenop, opnieuw gevolgd door ajuin, selder en peper. Zo gaat men verder tot alle mosselen in de kookpot liggen. De kookpot op het vuur plaatsen en aan de kook laten komen onder half geopend deksel. Ondertussen bereidt men een bindtemper voor. Meng de afgestreken diepe soeplepel aardappelbloem in een kopje dat met de helft water en de helft azijn gevuld is. Temper goed roeren zodat een egaal mengsel ontstaat. Ondertussen houdt men de mosselen goed in het oog. Als het mosselschuim voor de derde keer tot aan de rand van de kookpot klimt giet men de goeddoorroerde temper over de mosselen. Men laat de temper nog 2 minuten meekoken. Dan gaat het vuur uit. Vervolgens wacht men nog 2 minuten en worden de mosselen goed opgeschud. Volgens heel veel kenners is deze oud Heistse manier van mosselen koken de meest schitterende bereiding.

ONTSTAAN

Het hierboven omschreven recept is vermoedelijk honderden jaren oud. Aan de eenvoud van de ingrediënten is al te merken dat het oorsponkelijk een armemensenbereiding was van mosselen. Bij slecht weer als de vissers niet konden uitvaren werd niet alleen "gepalaverd" op het Heistse strand maar werd op het "hoofd" ook een "maaltje" mosselen getrokken. Heel wat vissers en hun vrouwen bewerkten vaak ook een klein stukje land. De meest voorkomende groente was ajuin. Uien werden namelijk bij allerlei visbereidingen gebruikt. Ook bij het inleggen van haring en andere vissoorten speelde ajuin vaak een hoofdrol. Geen wonder dat het ook de groente is die we in deze eenvoudige Heistse mosselbereiding terugvinden. Toch werd de bereiding ook door de eerste toeristen in Heist gewaardeerd. Het was toen de enige mosselbereiding die in Heist geserveerd werd in destijds gerenommeerde hotels. Mosselen werden op oud Heistse wijze klaargemaakt lang voor moderne koks mosselen in de room, mosselen in witte wijn, en mosselen met provençaalse saus hebben bedacht.


Met dank aan: wijlen Adrienne Vantorre (Louise van Pol Mussche), Gilberte Beirens en Carine Serreyn.